Ökopszichológiai tanácsadás

Pszichológiai tanácsadás az ökopszichológia módszertanával

 

Az ökopszichológia hazai képviselőjeként, az első magyar nyelvű szakkönyv szerzőjeként és az Ökopszichológiai Intézet alapítójaként egyéni tanácsadási munkámban elsődlegesen az ökopszichológia módszertanát használom.

Röviden a szemléletről

Az ökopszichológia lehetőséget kínál arra, hogy jóllétállapotunkat a személyközi kapcsolatok dimenzióján túl a természetbe ágyazottságunk tágabb rendszerében értelmezzük. Az ökopszichológiai megközelítés szerint belső diszharmóniánk kapcsolatban van a külső-belső természettől való elidegenedésünkkel, az újrakapcsolódás pedig egyensúlyteremtő, harmonizáló hatással bír. Itt találsz további információkat az ökopszichológiáról.

Neked szól az egyéni tanácsadás, ha

  • önismereti kérdésekkel,
  • kapcsolati nehézségekkel,
  • kiégéssel, szorongással, stresszel
  • vagy a saját életutaddal kapcsolatban szeretnél tisztábban látni – s mindezt egy innovatív, és ugyanakkor mégis alapvető, letisztult módszertannal tennéd.

Az ökopszichológiai szemléletű tanácsadás célja az egyéni/közösségi jóllét támogatása oly módon, hogy az a tágabb rendszerek jóllétébe illeszkedjen. Mind céljában, mind pedig eszközeiben egy olyan komplex megközelítést képvisel, amely túlmutat az ember társadalomba ágyazottságának összefüggésrendszerén.

Mit jelent ez számodra a gyakorlatban? 

A tanácsadás igény szerint kinti vagy benti helyszínen történik, a természet elemeinek bevonásával. A beszélgetések helyszínei:

  • Budapesten, a Blaha környékén,
  • Balatonföldvár-Kőröshegyen.

Egy alkalom ára: 8000 Ft/60 perc.

Egyetemistáknak: 4000 Ft/60 perc.

A következő e-mail címen tudsz időpontot egyeztetni: molnos.zselyke@ecopsychology.hu

Az ökopszichológiai tanácsadás egy sajátos módja,

amely módszertanában és témájában egyaránt ökopszichológiai megközelítésű, a következő:

A környezettudatos életmódhoz számos gyakorlati tanáccsal találkozhatunk: hulladékcsökkentés, recycling, upcycling, energiatakarékosság, minimalizmus… nagyon színes a paletta. Ezzel párhuzamosan a klímakatasztrófa való fenyegetése egyre inkább a közbeszéd tárgyává válik, és egy olyan sürgetettséget hoz az egyén életébe, hogy most, azonnal változni és változtatni kell.

Ugyanakkor sokan tapasztalják, hogy a klímaválsággal kapcsolatos vágyaik, érzéseik, gondolataik és a viselkedésük között szakadék jelenik meg, és hiába van rengeteg elérhető információjuk a problémáról és a megoldási javaslatokról, ez önmagában még nem elegendő számukra a gyakorlatba ültetéshez.

Mi hiányzik még a képletből?
Ebben a kérdésben tud személyre szabott támogatást nyújtani az ökopszichológiai tanácsadás egyik sajátos formája:
– Melyek azok a belső tényezők, amelyek miatt nem azt teszed, amit szeretnél?
– Hol vannak az elakadásaid, és mihez tudsz kezdeni velük?
– Hogyan tudd személyre szabni a választásaidat ebben az információkavalkádban?

És az alapkérdésben: hogyan legyél jól úgy, hogy az a nagyobb, természeti rendszerek jóllétébe illeszkedjen?

Részben tehát szakértő tanácsadást kínálok, részben pedig egy pszichológiai tanácsadást a fenntarthatóságot érintő témákban.

Egy alkalom ára: 8000 Ft/60 perc.

Egyetemistáknak: 4000 Ft/60 perc.

A következő e-mail címen tudsz időpontot egyeztetni: molnos.zselyke@ecopsychology.hu